Κύριο περιεχόμενο

Περπατώντας στην Πλάκα

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Τα παιδιά συμμετέχοντας στην διδακτική επίσκεψη γνώρισαν τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας : ΟΔΟΣ ΤΡΙΠΟΔΩΝ

Για 25 αιώνες ο δρόμος αυτός φέρνει το ίδιο όνομα και τον ίδιο δρόμο έχουν περπατήσει ανά τους αιώνες εκατομμύρια ανθρώπων σε πάμπολλες ιστορικές περιόδους. Ήταν ο πιο ωραίος και στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας. Οι αρχαίοι Αθηναίοι ξεκινήσαν από το Πρυτανείο κάτω στην Αγορά και ανηφόριζαν τον 800 μέτρων μήκους δρόμο και πλάτους 6 μέτρων για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, που ήταν το θέατρο του Διονύσου.

Ο δρόμος, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του προγράμματος « μας φωνάζει να κάνουμε μια βουτιά στη μνήμη και στην ιστορία μας. Καθώς τον περπατάμε τον φανταζόμαστε σε άλλες εποχές με τους αρχαίους Αθηναίους να τον διατρέχουν ενώ από τη γωνία ξεπροβάλλει ο μπαρμπα -Γιάννης ο κανατάς περπατώντας αγέρωχα με το ψηλό του το καπέλο. Ο ποιητής Δροσίνης γράφει δίπλα στο παράθυρο του σπιτιού του, ο Παλαμάς κατηφορίζει βιαστικά, ο Παπαδιαμάντης σκυφτός και πάντα κατηφής βαδίζει Κυριακή πρωί πηγαίνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου να ψάλει μαζί με τον ξάδελφό του τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Ο Παπαρρηγόπουλος αντάμα με τον Μακρυγιάννη κατηφορίζουν για το σπίτι του. Θα γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα του 1843 και το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα φωτίσει τη γειτονιά της Πλάκας σκορπώντας θαυμασμό.

Ο Λόρδος Βύρων, ακουμπισμένος νωχελικά στο μνημείο του Λυσικράτη, εμπνέεται το ποίημα γιατην ωραία κόρη των Αθηνών . Να και η Μελίνα που αστραφτερή πάντα σκορπίζοντας γελαστές καλημέρες πάει να πιει το πρωινό της καφεδάκι στο καφέ Μελίνα ενώ η Ιωάννα Τσάτσου κατηφορίζει πάντα μειλίχια και ευγενής. Ο Χορν μας κλείνει το μάτι με νόημα και κάνει τόπο να περάσει η Μάρω Κοντού που πάει βιαστικά στον Αντωνάκη της?

Αλλά και  Τούρκοι, Φράγκοι, Αρβανίτες, Τουρκόγυφτοι, Αναφιώτες  μπερδεύονται αντάμα ενώνοντας παρόν  και παρελθόν μέσα στην αχλή και την ομίχλη του χρόνου όπου έχθρες, μίση, πάθη, έρωτες,  αγωνίες και  εποχές γίνονται αναμνήσεις που συνοδεύουν τα βήματα των σημερινών επισκεπτών της Πλάκας που συρρέουν από όλο τον κόσμο για να νιώσουν έστω για μια στιγμή κομμάτι και κρίκος της ιστορίας αυτού του τόπου, αυτών των δρόμων?(Πηγή:http://ekedisy.blogspot.gr/2015/06/blog-post.html

Επιπλέον ο υπεύθυνος του προγράμματος έδωσε έμφαση κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στο μνημείο του Λυσικράτη το οποίο συνέδεσε με πολλά από τα γνωστικά αντικείμενα της τάξης μας.

Σ΄ αυτόν τον δρόμο περπάτησαν και οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης σε μια απόπειρα σύνδεσης του παρελθόντος με τον μέλλον! Τέλος τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης το οποίο στεγάζεται στον ίδιο δρόμο και μας ξεναγεί στην ιστορία του παλιού σχολείου.